Saturday 24 December 2016

Layan upin ipin

Mek cha kalau dapat tengok upin ipin mama panggil pon dia tak layan buat bodo jer....minat sungguh tersengeh sengeh tergelak sorang2. MaDulu pon dia suka tengok upin ipin tapi layan tanpa perasaan tak paham sekarang dah paham siap ajuk percakapan uncle muthu sikit2 ayo yo ayo yo....betul...betul..betul...cute jer. Meh tengok gaya2 mek cha layan upin ipin.

Amboi khyusuk benor...
Kalau macam ni masa nak tido putih disisi sambil tangan gentel ekor putih
Yang di pulak kat dapur kedai bila cust tak de semua orang borak kat luar bising dia lari ke dapur 
Bila orang busy time tu la dia nak balik umah bila tak de sapa nak layan dia bawak diri siap baring kat tangga

Sunday 4 December 2016

Menu senin

Fuhhh lama sungguh tak update pasal masak2 kan....hari ni masak lemak udang,kerabu mangga dan ikan kembung goreng alhamdulillah

Sunday 25 September 2016

Rindu

Rindu nak berblog tapi blogku bermasalah.....

Saturday 17 September 2016

Petai.

Kalau dah penggemar petai kalau boleh semua masakan nak letak petai baru selera nak makan katanya. Teruk sungguh kesukaan en suamiku kepada petai.

Ikan sambal petai
Kulit cempedak gereng petai
Daging goreng petai
Sambal sotong petai
Sambal udang petai

Wednesday 24 August 2016

Nasi ayam rupa nasi tomato

Tak pernah lagi dalam sejarah masak nasi ayam rupa nasi tomato. Gatal sangat nak letak pewarna konon nak kasi nampak lawo sikit warna kekuningan tercurah lebih pewarna udah jadi warna kemerahan. Main curah2 jer dari botol tak sukat pakai sudu hei buat kojer nak cepat gitulah mujur la rasa tak berubah.

Monday 22 August 2016

Goreng pisang cheese

Tak tahu apasal aku suka bebenor makan goreng pisang cheese ni. Masa mula2 femes pelik caner arang leh suka tapi bila dah rasa hamik ko hari2 balik kerja mesti beli. Dah setahun tak makan teringat weh coklat chip ada cheese pon ada suruh en suami beli pisang pagi ni breakfast goreng pisang cheese sedap bangat.

Sunday 31 July 2016

Birthday en suami

Serius terlupa langsung hari ni birthday en suamiku sejak tak kojer ni usahkan haribulan kekadang hari pun lupa yang aku ingat hari rabu sebab hari rabu coti. Pagi2 bangun tido dia kata tak ucap pun ....eh eh...tak perasan la pulop..... ya ampun...sebagai menebus rasa bersalah aku masakkan lauk kegemaran siap gi cari daun mengkudu dalam utan sampai kena gigit pacat opss  jangan nak caya sangat hahaha.... inilah menu kegemaran si birthday boy yang ke 42 yang membuatkan dia makan bertambah2 sambil makan tersenyum tersengeh suka sangat gamaknya. 

Udang sambal petai

Singe ikan kembung

Budu oh sedap 

Tuesday 26 July 2016

Spaghetti bolognese untuk kakak

Dari minggu lepas kakak nak makan spaghetti asyik lupa nak beli daging hancur macam biasa guna daging burger rasa sedap jugak boleh la kalau kes terdesak orang mai rumah belasah ja. 

pembantu chef mek cha, bila mama dah siap masak dia mintak kat abah hp nak amik gambar katanya.....macamlah ada IG sendiri..kecik2 dah pandai eh tiru sapa ler tu...

Sunday 3 July 2016

Masaklah ko!!!!

Tahun ni pertama kali dalam sejarah aku memasak untuk raya di rumah sendiri. Rumah sendiri hokey bukan umah mak bukan rumah mertuaku. Melampaula kalau nak gi menempek kat umah mertua walaupun hanya,beberapa langkah dari rumah aku, kalau ada orang nak beraya takkan nak cakap saya tak masak hish malu ler so buat  jugak 3 kilo rendang daging+ paru+ limpa dan kuah kacang. Cukupla dua menu tu asal ado. Lenguh tangan mengacau rendang. Kaedahnya hampir setengah hari aku mengejakan rendang ni lepas masak terus tertido keletihan. Bangun tido sakit satu badan mujurlah masak awal kalau esok baru nak buat semua mau tak raya aku. Sesiapa yang sudi moh ler singgah umah kita ( eh eh hajak2 ayam pulak hahaha).

Bahan2 ni dah siap potong hari sabtu 
2 kilo kacang tanah
Kalau masak 3 kilo daging maka santan pun 3 kilo
Mula2 masak dlm kuali penuh terlajak nak kacau pun tak boleh
Pinjam periuk besau mak mertua 
Dah siap rendang daging+paru+limpa
Akak jugak yg kena basuh
Simpan dlm peti ais ler....pagi raya panaskan..

Friday 1 July 2016

Biskut Sarang Semut

Setiap kali bulan puasa ma dgn adik aku jual biskut sarang semut kakak selalu tolong parut aku langsung tak pernah ambil kisah. Bila kakak kata nak buat biskut sarang semut aku yakin dia boleh buat mana tidaknya sudah bertahun2 jadi pembantu tok wan dan hasilnya memang sebijik biskut sarang semut tok wan sedap sangat. Nampaknya mama kena belajar tahun depan boleh buat jual.  

Parut doh 
Ini tugas mama
Nak tolong jugak....
1 butter dapat 1 balang besar memang sangat berbaloi kslau buat sendiri.

Tuesday 28 June 2016

Koleksi baju raya Mek Cha

Tahun ni mood menjahit terover sudah.....sebab paling utama mesin jahit dah elok jahitan cantik itu yang pantang jumpa kain nak menjahit. Sebab kedua dah tak kerja bosan banyak masa so menjahitla. Mujurlah mek cha halus orangnya so dengan kain perca adjust sana sini dapat buat buat tiga pasang baju.

Yang ni baju raya pertama 
Pokodot merah putih
Yang ni guna kain cotton 
Yang ni siap jahit manik

Thursday 23 June 2016

Popia simpul kasih....

Popia simpul buat sambil pejam mata pun boleh jadi kenapa tak caya? Kalau tak caya buat sendiri. Aku buat popia simpul serunding daging dan serunding ikan. Buat banyak sikit nanti leh bawak balik KL. 

Letak serunding jgn byk sgt nanti susah nak simpul
Tengok mek cha pun nak menyimpul
Siap dlm masa tak sampai 2 jam
1paket kulit popia dapat sebotol besar

Iftar day 17

Menu berbuka hari ni bihun tom yam ketam. Kakak masak Quiche rasa sedap tapi masin sikit. Kakak ni ikut mood kalau datang rajin nak masak macam2 tapi lepas masak huru hara dapur mama jugak yang kena kemas.

Tom yam ketam
Tengok tu tangan comel sapa?
Quiche