Wednesday, 1 May 2013

Ikan Tenggiri Masak Sambal


Bahan-bahan
3 keping ikan tenggiri
1 biji buah tomato -dipotong
1 biji bawang besar -ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong
1 ulas bawang putih - ditumbuk
4 biji cili masak - ditumbuk
10 bij cili api - ditumbuk
3 sudu cuka 
Cara-cara
Perap ikan bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk apabila telah garing masukkan cuka, gula, garam, sedikit air dan serbuk perisa 
Sebelum tutup api masukkan bawang potong dan buah tomato 
Masukkan ikan dan kacau 

4 comments:

Dr Singa said...

saya suka ikan ni..
sebab tak banyak tulang!

Umm AA said...

sedap nie masak sambal gini..kat sini takleh dpt ikan kecik2 gini..banyaknyer ikan besar2 yg dipotong kecil...huhu

RedRose said...

omak aih! menyosal den blogwalking dikala tgh hari begini. la ni jgk terasa nk mkn yg ada dlm gambo tu, mane nak caghi? hadeh! huhuhuhu

Superstar Mommy said...

Assalam..

Saya tercari-cari menu untuk nak masak lunch ni.. alhamdulillah terjumpa resepi nih.. boleh cuba

thanks for sharing :)