Tuesday 20 November 2012

Telur Ikan Mayong Masak Kari .........

Sape pernah makan ....kalau nak masak telur ikan ni kena rebus dulu ...bila dah betul-betul keras barulah boleh masak yang bersesuaian aku masak kari tapi ada kawan kata paling sesuai masak asam pedas supaya rasa masam  asam pedas tu dapat mengurangkan rasa muak dan lemak telur ikan ni. Rasa telur ni tak bersesuaian dengan tekak aku...sekadar nak cuba tu boleh la...tapi nak ulang makan tu tidak ler...lemak sangat dan yang paling penting high kolesterol .....ni permintaan en suami so masakkanlah....sudahnya en suami yang makan sorang .....tapi rasa berbaloi sebab en suami sangat suka.....dan boleh simpan lama kerana aku masak kari tanpa santan. Santan ni sebenarnya tidak elok untuk kesihatan kalau boleh kurangkan memasak menggunakan santan dalam hidangan seharian.
Aku bukan nak kongsi resepi wokey sekadar nak tunjuk gambar telur ikan mayong je... kepada sesiapa yang tak pernah lihat......

    Sekali pandang macam kacang kuda.....macam rupa terung pipit pun ada kan.....


 

1 comment:

K.Nor said...

salam ziarah.. mekasih sudi bertandang ke blog k.nor ya..