Tuesday, 2 April 2013

Kerabu Perut Kelantan Style

Kerabu perut ni antara lauk kegemaran. Beli perut yang telah siap dipotong kat Giant aku ingatkan dah direbus tetapi tipah tertipu dik kena rebus dulu rupanya ( nampak mcm dah lembut). Lama jugak ambil masa nak lembutkan perut ni lebih setengah jam, kesian si Aimi kejap2 tanya " mama dah masak ke" macam selera orang tua pulak suka makan perut. 


                                                                             

Bahan-bahan
Perut lembu (suka hati ler byk mana)
2 biji tomato- dipotong
4 tangkai daun ketumbar
1 inci belacan - ditumbuk
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji asam limau - perah
8 biji cili padi - dipotong
Garam, serbuk perisa dan gula secukup rasa

Cara-cara
Rebus perut sehingga lembut
Apabila lembut buang air rebusan tu
Masukkan 1/2 cawan air dan rebus seketika bersama 1 inci belacan
Masukkan garam dan sedikit serbuk perisa
Tutup api masukkan tomato, bawang, cili padi  dan daun ketumbar
Perah asam limau
Ok siap untuk dihidangkan 
Kalau nak berkuah lebihkan air tu...

2 comments:

sudipVSsenduk said...

pandai makan je...

Unknown said...

@ sudip
tak semua org suka :)