Thursday, 7 March 2013

Kerabu Peria Kelantan Style....


Tak ramai orang suka makan peria sebab pahit tapi pada aku peria ni pahit-pahit lemak selalu kalau masak peria aku biasa masak peria goreng bersama udang atau kerabu peria. Aku guna peria yang besar kalau peria  kecik agak pahit tapi yang pahittulah ubat.

                                       Bahan-bahan untuk membuat kerabu peria
 


  Kerabu Peria kegemaran en suami....

Bahan-bahan
1/2 biji kelapa di goreng kemudian ditumbuk 
1 biji peria dicelur
2 ekor ikan kembung - dibakar
3 biji bawang merah- ditumbuk
1/2 sudu kecil lada hitam- ditumbuk
8 biji cili api - dipotong
4 sudu budu 
1 biji asam limau -perah
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
Rebus peria dan toskan perah sedikit kasi buang airnya
Perisi ikan buang tulang 
Tumbuk lada hitam bersama bawang merah kemudian tumbuk kelapa 
dan ikan tidak perlu lumat sangat
Gaulkan kesemua bahan yang ditumbuk dengan peria 
Masukkan budu
Masukkan perahan asam limau 
Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa 

No comments: