Monday, 10 December 2012

Masak lemak ketam dan udang

Maaf ye gambar tak cantik .....bila lah agaknya nak beli camera yang boleh ambil gambar   
                                  secantik gambar masakan mat gebu dan ibundo




Bahan-bahan
4 ekor ketam
10 ekor udang 
Santan ( 1 biji kelapa)
2 biji bawang putih- ditumbuk
1 biji bawang besar - ditumbuk
8 biji cili api- ditumbuk
1 inci kunyit - ditumbuk
1 keping asam keping 
2 batang serai
1 helai daun kunyit
Cara-cara
1.Panaskan 2 sudu minyak masak  
2.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk, kalau tak nak tumis pun boleh sbb santan akan 
   keluarkan minyak...tapi aku suka tumis supaya naik bau....
3.Setelah naik bau masukkan santan - sentiasa dikacau
4.Apabila santan sudah mendidih masukkan udang dan ketam
5.Masukkan asam keping
6.Masukkan serai dan daun kunyit
7.Masukkan garam secukup rasa...

No comments: