Friday, 18 January 2013

Resepi Sup Ikan Jenahak

Menu Hari Cuti
Kebiasaannya kalau hari cuti pagi-pagi lagi dah masak.....senang breakfast + lunch gitu.....bertuahnya dapat binikkk yang rajin macam akak..... jimat pun jimat kannn ( jimat kerrr). Kang petang kalau lapor pepandai ler masak apa yang patut. Dan hari cuti ialah hari untuk memenuhi permintaan en suami dan anak-anak masing - masing dengan selera yang berbeza......

                                         Sup Ikan Jenahak kegemaran en suami

                                         Bendi masak ikan bilis bercili kegemaran sekeluarga

                                       Sambal sotong special request dari si kerenteng.....


                                  Sekali hadap habis licin......breakfast + lunch........

Resepi Sup Ikan Jenahak 
Bahan-bahan
5 ulas bawang putih- ditumbuk
1 biji bawang besar - di potong 6
1/2 sudu lada hitam - ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntuml bunga lawang
3 biji buah pelaga 
2 biji buah keras
1 inci halia - diketuk
Carrot 1 biji
6 biji cili api 
1 tangkai daun sup 
1 sudu serbuk rempah sup adabi
Cara-cara
Tumis bawang putih, lada hitam, kayu manis, bunga lawang dan  puah pelaga dengan sedikit minyak 
Masukkan rempah sup dan buah keras 
Masukkan air ikut banyak mana kuah yang diperlukan
Bila air dah mendidih masukkan ikan
Masukkan carrot, cili api, tomato,halia dan bawang besar
Akhir sekali masukkna garam dan sedikit serbuk perisa
Bila nak makan perah asam limau, daun sup dan taburkan bawang boreng


2 comments:

Umm AA said...

Sedapnya semua masakan diatas tuh..sup ikan tuh yg paling menyelerakan...

Unknown said...

sup ikan tu kalau makan dengan budu lagi sedap kan...ore kelate jugok....