Saturday, 12 January 2013

Popia Kemboja untuk minum petang


Resepi popia kemboja ni aku dapat dari maid jiran sebelah umah mak aku ( paham tak ...kalau tak paham ulang 2 x kalau tak paham jugak suka hati ko lah...). Saniah ni baik orangnya aku suka la borak-borak dengan dia dan suka sangat makan masakan yang dia masak.....kalau dia masak sup, bubur kemboja dan popia kemboja adoiii memang sedap teringat-ingat ( eh jangan pulak ko ingat aku gi ngendeng kat umah dia, ni tuan dia yang kasi ye), bertuahnya sape dapat maid macam dia. Sekarang dia dah balik Kemboja dan meninggalkan resepi popia ni untuk aku......bila buat popia teringat kat saniah. Untuk memudahkan popia digulung sediakan kain maslin lembap untuk menutup kulit popia jika tidak kulit popia akan cepat kering dan pecah semasa menggulung.

                                  Macam ni la upenyer isi popia kemboja....

                                                  Lobak merah setelah diparut....
                           

                              Letak isi popia bersama lobak merah macam ni....

        Popia yang telah siap digulung tak cantik upenya ....tangan tak berseni cam ni ler

                                                                   Dah siap.....

                                                          Sedia untuk di makan......

Bahan-bahan
Kulit popia
1 paket ayam kisar
1 sudu lada hitam
2 biji bawang besar - dipotong dadu
5 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 biji ubi kentang - diparut
2 biji lobak merah - diparut
Soo hoon 
Cara-cara
Tumis bawang putih dan bawang besar
Masukkan lada hitam
Masukkan ubi kentang
Masukkan ayam
Apabila ayam telah masak masukkan soo hoon
Masukkan garam dan serbuk perisa kacau rata ok siap ...


2 comments:

Umm AA said...

nampak sedap sangat popia nie..

Unknown said...

memang sedap lain dari kebiasaan cubalah ummu :)