Sunday 31 July 2016

Birthday en suami

Serius terlupa langsung hari ni birthday en suamiku sejak tak kojer ni usahkan haribulan kekadang hari pun lupa yang aku ingat hari rabu sebab hari rabu coti. Pagi2 bangun tido dia kata tak ucap pun ....eh eh...tak perasan la pulop..... ya ampun...sebagai menebus rasa bersalah aku masakkan lauk kegemaran siap gi cari daun mengkudu dalam utan sampai kena gigit pacat opss  jangan nak caya sangat hahaha.... inilah menu kegemaran si birthday boy yang ke 42 yang membuatkan dia makan bertambah2 sambil makan tersenyum tersengeh suka sangat gamaknya. 

Udang sambal petai

Singe ikan kembung

Budu oh sedap 

Tuesday 26 July 2016

Spaghetti bolognese untuk kakak

Dari minggu lepas kakak nak makan spaghetti asyik lupa nak beli daging hancur macam biasa guna daging burger rasa sedap jugak boleh la kalau kes terdesak orang mai rumah belasah ja. 

pembantu chef mek cha, bila mama dah siap masak dia mintak kat abah hp nak amik gambar katanya.....macamlah ada IG sendiri..kecik2 dah pandai eh tiru sapa ler tu...

Sunday 3 July 2016

Masaklah ko!!!!

Tahun ni pertama kali dalam sejarah aku memasak untuk raya di rumah sendiri. Rumah sendiri hokey bukan umah mak bukan rumah mertuaku. Melampaula kalau nak gi menempek kat umah mertua walaupun hanya,beberapa langkah dari rumah aku, kalau ada orang nak beraya takkan nak cakap saya tak masak hish malu ler so buat  jugak 3 kilo rendang daging+ paru+ limpa dan kuah kacang. Cukupla dua menu tu asal ado. Lenguh tangan mengacau rendang. Kaedahnya hampir setengah hari aku mengejakan rendang ni lepas masak terus tertido keletihan. Bangun tido sakit satu badan mujurlah masak awal kalau esok baru nak buat semua mau tak raya aku. Sesiapa yang sudi moh ler singgah umah kita ( eh eh hajak2 ayam pulak hahaha).

Bahan2 ni dah siap potong hari sabtu 
2 kilo kacang tanah
Kalau masak 3 kilo daging maka santan pun 3 kilo
Mula2 masak dlm kuali penuh terlajak nak kacau pun tak boleh
Pinjam periuk besau mak mertua 
Dah siap rendang daging+paru+limpa
Akak jugak yg kena basuh
Simpan dlm peti ais ler....pagi raya panaskan..

Friday 1 July 2016

Biskut Sarang Semut

Setiap kali bulan puasa ma dgn adik aku jual biskut sarang semut kakak selalu tolong parut aku langsung tak pernah ambil kisah. Bila kakak kata nak buat biskut sarang semut aku yakin dia boleh buat mana tidaknya sudah bertahun2 jadi pembantu tok wan dan hasilnya memang sebijik biskut sarang semut tok wan sedap sangat. Nampaknya mama kena belajar tahun depan boleh buat jual.  

Parut doh 
Ini tugas mama
Nak tolong jugak....
1 butter dapat 1 balang besar memang sangat berbaloi kslau buat sendiri.