Tahun ni pertama kali dalam sejarah aku memasak untuk raya di rumah sendiri. Rumah sendiri hokey bukan umah mak bukan rumah mertuaku. Melampaula kalau nak gi menempek kat umah mertua walaupun hanya,beberapa langkah dari rumah aku, kalau ada orang nak beraya takkan nak cakap saya tak masak hish malu ler so buat jugak 3 kilo rendang daging+ paru+ limpa dan kuah kacang. Cukupla dua menu tu asal ado. Lenguh tangan mengacau rendang. Kaedahnya hampir setengah hari aku mengejakan rendang ni lepas masak terus tertido keletihan. Bangun tido sakit satu badan mujurlah masak awal kalau esok baru nak buat semua mau tak raya aku. Sesiapa yang sudi moh ler singgah umah kita ( eh eh hajak2 ayam pulak hahaha).
Bahan2 ni dah siap potong hari sabtu
2 kilo kacang tanah
Kalau masak 3 kilo daging maka santan pun 3 kilo
Mula2 masak dlm kuali penuh terlajak nak kacau pun tak boleh
Pinjam periuk besau mak mertua
Dah siap rendang daging+paru+limpa
Akak jugak yg kena basuh
Simpan dlm peti ais ler....pagi raya panaskan..
No comments:
Post a Comment