Monday 24 June 2013

Susu Hi Goat Baik Untuk Ibu Mengandung



Kali ni aku nak share pulak kebaikan susu Hi Goat. Kalau tak silap dah hampir 2 tahun aku mengamalkan minum susu Hi Goat setiap pagi. Memang ternyata ada perbezaan iaitu badan bertenaga dan tidak letih. Bila mengandung aku tetap teruskan minum Hi Goat sebabnya tak lalu nak minum susu Anmum yang manis walaupun tak letak gula tapi susu tu memang manis. Doctor nasihatkan aku jangan minum Anmum tetapi ambil kalsium sebelum buat ujian gula dalam darah kerana susu manis takut nanti aku kena kencing manis semasa mengandung. Susu Hi Goat tanpa gula so tentulah selamat untuk aku minum. Menurut kajian susu kambing lebih tinggi manfaatnya dan berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu.

Apa yang penting sejak mengandung aku langsung tidak pernah lagi kena serangan krem kaki. Dulu masa mengandung anak pertama dan kedua selalu kena serangan krem terutama malam sewaktu tidur walaupun pada masa tu aku ambil pil kalsium dan minum susu Anmum sekarang alhamdulillah masalah krem tidak timbul lagi. Paham -paham lah kalau krem kaki sakit ooooo menjerit mau runtuh umah ( over jer ayat kan...nak menunjukkan sakit ler). So kepada sesiapa yang mengandung tu cubalah minum susu Hi Goat ni jangan risau tak bau kambing pun aku promote ni bukan sebab aku menjual yer saya bukan agent Hi Goat ok apa salahnya berkongsi untuk kebaikan bersama :)


KENAPA PERLU MEMILIH SUSU KAMBING?

Susu terbaik selepas susu IBU
Sumber kalsium yang hebat
Sangat baik untuk ibu mengandung
Menambah pengeluaran susu ibu
Mengelak penyakit demam kuning kepada bayi
Tidak menyebabkan alahan
Kuatkan sistem imunisasi
Bersifat alkali
Tingkatkan daya peka, tumpuan dan ingatan
Lancarkan sistem penghadaman dan usus
Membantu mengubati Kanser,
Demam Kuning.
Gastrik,
Asma (Lelah), Penyakit Kulit, Ulser,
Sukar Tidur
Imbangi gula dalam darah
Imbangi kolestrol dalam badan kita
Tidak sebabkan kahak
Memulihkan tenaga batin

Awet muda

Jika junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. pun mengamalkannya, mengapa tidak kita?

Sunday 23 June 2013

Bila Teringin.......

Bila teringin selalunya aku akan masak sendiri jarang beli bukan apa takut tak kena dengan selera lagipun kalau buat sendiri boleh makan berulang2 baru puas hati. Hari tu aku teringin nak makan karipap yang ma buat saje jer cakap kat ma tak sangka pulak masa balik kerja karipap dah terhidang bertuahnya badan serius terharu rasanya.... bertuahkan ada mak tapi aku jarang menyusahkan ma cuma kalau tak pandai sangat nak buat baru la minta ma tolong. Pagi tadi masak lontong ni pun dah lama teringin kena tunggu hari cuti baru leh masak, aku sekarang pantang jer nampak makanan asyik nak makan jer nasiblah tak demok sangat perut jer kedepan :)


     Saje buat lontong pekat2 aku tak berapa gemar lontong yang berkuah lebih sedap kalau 
    letak udang kecik banyak-banyak sikit..


    Petang masak pulut durian pulak.... aku tak reti makan durian sejaje mesti nak makan    
   dengan pulut dan santan ....santan pulak kena masin sikit perghhhh sedap....
                                                                

Lepas tu pekena pulak mangga cicah dengan kicap pedas rasa nak berasap telinga pedas giler......

Wednesday 19 June 2013

Alumni ARGS

Dulu Ampang Road Girls School sekarang dikenali sepagai Sek Men Puteri Ampang . Dah 20 tahun meninggalkan alam persekolahan dan sejak itu jugaklah aku tak pernah menjejakkan kaki ke sekolah yang pastinya tidak banyak perubahan.... bangunan sekolah masih sama tiada pertambahan cuma cat jer yang bertukar, aku rasa saiz padang semakin mengecil dulu masa sekolah padang sekolah sangat luas.... sebenarnya tak de beza pun serupa cam dulu gak aku jer yang perasan cam tu hehehe. Cikgu2 yang aku tinggalkan 20 tahun dulu muka langsung tak berubah hebatlah diorang ni awet muda. Serius seronok dapat jumpa kawan2 dan cikgu2 sekolah, kebanyakkan muka masih sama cuma saiz jer yang berubah sikit biasalahkan masing -masing dan beranak pinak.

                                                         Batch 1988-1992


                                         Bersama Fariza, Haliza, Cikgu Ruslina dan Cikgu Nik

                      Kengkawan bersama Datin PS Purvanarajah pengetua kami dulu...



                                                Cikgu Zaidatul guru kelas masa ting 5 


Monday 17 June 2013

Resepi Nasi Ayam


                                                                          Sup 

  Bahan-bahan
  1/2 ekor ayam
  5 ulas bawang putih
  1/2 sudu kecil lada hitam
  1 sudu kecil rempah sup
  1 kuntum bunga lawang
  1 batang kayu manis
  2 biji buah pelaga
  Cara-cara
  Tumis bawang putih lada hitam, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
  Masukkan air ( lebihkan air kerana menggunakan sup untuk masak nasi)
  Apabila telah mendidih masukkan ayam 
  Akhir sekali masukkan garam dan sedikit serbuk perisa

                                                                         Nasi
    Bahan-bahan
    3 cawan beras
    1 sudu kecil ( rata ) serbuk kunyit
    1 biji bawang besar di mayang
    1 ulas bawang putih di mayang
    1 inci halia di mayang
    1 batang serai diketuk
   Cara-cara
   Basuh beras
   Tumis bawang merah, halia dan bawang putih
   Masukkan bahan-bahan yang telah ditumis ke dalam periuk nasi 
   Gunakan sup untuk masak nasi
   Masukkan serai yang telah diketuk
   Masukkan sedikit serbuk kunyit kacau rata ( serbuk kunyit tidak akan mengubah rasa nasi)
   Masukkan sedikit garam

                                                                         Ayam
    Ayam yang telah masak bersama sup tadi keluarkan dan perap pula dengan kicap dan sos 
    tiram selama setengah jam kemudian goreng. Potong tomato dan hiaskan bersama daun 
    salad 
                                                                       Sambal
   Bahan-bahan
   5 biji cili merah
   10 biji cili api
   5 sudu cili sos
   seulas bawang putih
   3 sudu cuka
   Cara-cara
   Blender cili masak, cili api dan bawang putih bersama 1 cawan air
   Masak dalam periuk sampai mendidih
   Akhir sekali masukkan cili sos, garam, gula dan cuka 
   

Saturday 15 June 2013

Masak Lemak Cili Api Perut



Bahan-bahan
1/2 kilo perut lembu
10 biji cili api hijau
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 keping asam keping
2 batang serai
2 cawan santan

Cara-cara
Rebus perut sehingga lembut
Blender bawang ,cili api dan bawang putih
Tumis kesemua bahan yg di blender 
Masukkan santan dan asam keping 
Masukkan perut dan serai 
Kacau sehingga mendidih ( menggunakan api yang perlahan)
Akhir sekali masukkan garam dan sedikit gula

Menu Istimewa Untuk Hari Ini...

Masak Lemak Cili Api perut

Udang Goreng Kunyit

                                                        Ikan kering tah apa nama tak tau

                                                                 Kangkung goreng 

                                                                   Alhamdulillah ....

Tuesday 11 June 2013

Aimi & Geng

Bila cuti sekolah selalunya Aimi akan suruh aku hangkut geng2 sepupu datang umah. Sepupu dia lebih kurang sebaya jer. Kalau datang rumah apa lagi nak buat, mandi swimming pool ler sakan diorang mandi dan aku yang yg menjaganya aduhhh bosan kot dok menunggu tepi kolam sorang2. Kalau tak tunggu kang mau terlepas ke kolam besar budak-budak hanya tau nak berseronok bahaya dia tak pikir. Aimi bila ada geng macamnilah baru turun swimming.

                                      Mia....Diana.....Pia.....dan Aimi


















Monday 10 June 2013

Sambal Udang Belimbing Buluh

Dah lama bebenor aku tak masak kesian en suami dan anak2 kena makan beli dan aku sendiripun udah bosan nak makan makanan beli nak buat macam mana bukan kehendak diri..... tapi dua tiga hari kebelakangan ni alhamdulillah aku udah mula boleh masuk dapur harap lepas ni boleh masak sendiri makanan yang aku teringin nak makan baru puas hati :))



Bahan-bahan 
10 ekor udang
2 biji bawang besar  - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
6 sudu cili giling 
10 biji pelimbing buluh di belah dua 
Secubit belacan
Gula ...garam dan sedikit serbuk perisa

Cara-cara
Tumis bawang putih, bawang merah, cili giling bersama belacan sampai garing
Masukkan udang, belimbing buluh dan sedikit sedikit air
Masukkan garam, gula dan serbuk perisa
Ok dah siap.....

Sunday 9 June 2013

Kenduri Tahlil Dan Majlis Cukur Jambul

Hari tu en suami dan anak2 balik kampung aku ditinggalkan keseorangan. Mak mertua buat kenduri arwah dan majlis cukur jambul untuk anak adik ipar. Aku dapat balik sebab  demam lagi pun kesihatan masih tidak mengizinkan so tak dapatlah rasa kemeriahan suasana majlis cukur jambul in syaa allah hujung tahun ni boleh ler buat majlis cukur jambul untuk anak sendiri pulak :)

                                           Muhammad Rauf Zikri 

                                                       Aimi ...Aimi dan sepupu




                                                        Azira....Shima.....Najla .....syikin