Monday 31 December 2012

Resepi Kentang Wedges...

                                                               Guna kentang Russet
              
                     Buang kulit dan potong macam ni...

                                Bancuh serbuk cheezy dgn air suam, masukkan sedikit demi sedikit 
                          mayonis cheezy dan kacau rata....pastikan bancuhan jangan cair

                                                       Bancuhan yang telah siap

                                                Tuangkan di atas kentang.....

                                       Kalau suka serbuk lata hitam boleh taburkan sikit....
                     Sekian resepi Master Chef....

Thursday 27 December 2012

Penjagaan Diri Untuk Seorang Wanita.....

Sebagai seorang wanita tidak kiralah yang telah mendirikan rumahtangga atau belum penjagaan kecantikan dalaman dan luaran amatlah penting, lebih-lebih lagi bagi wanita yang telah berkahwin. Selalunya sebelum berkahwin wanita sangat menjaga keterampilan diri,tetapi setelah bersuami tidak lagi menghiraukannya dengan alasan tak sempat, tak de masa tak itu tak ini ......

Tempuh berpantang 
Setelah melahirkan  adalah masa yang sangat penting untuk memastikan keterampilan terus terjaga. Tempoh dua bulan berpantang adalah peluang yang paling sesuai untuk mengembalikan bentuk badan yang asal ikutlah segala pantang larang yang menjadi amalan orang dulu-dulu seperti bertungku,bertanggas, berurut, minum air akar kayu serta makan jamu.

Dalam tempoh berpantang janganlah keluar merayap walaupun anda rasa badan telah sihat.....sebenarnya dalaman kita memerlukan masa untuk pulih sepenuhnya
sayangilah badan anda kerana kesannya kita tidak dapat lihat sekarang. 


Setelah habis berpantang janganlah terus mengambil makanan yang berbisa, sejuk dan berangin  seperti ais, laksa, ikan pari,nenas, rebung, buah tembikai, dsb berilah tempuh paling kurang satu tahun untuk badan betul-betul kuat dan sihat.

Insyallah semua ini akan menjadi mudah dengan adanya disiplin dan keazamanyang tinggi untuk cantik.Jangan apabila badan sudah lari jauh dari bentuk asal baru hendak. menyesal. 

Jaga pengambilan makanan
Penjagaan awal sangat penting kerana untuk mengembalikan bentuk badan yang asal bukanlah perkara mudah sebenarnya ...sukar ok sukar......terutama melibatkan penyekatan selera makan.... ko mampu ke  tengok makanan yang sedap berlalu di depan mata ...tentu tidak bukan.... jangan makan mengikut kemahuan hati makan...makan dan makan...., sentiasa bersikap takut atau prihatin terhadap kenaikan berat badan.Sediakan satu timbangan dan timbanglah apabila perlu...supaya anda tidak terbabas jauh.....

Motivasi diri sendiri adalah lebih penting dari segala-galanya. Makanlah nasi hanya sekali sehari, malam memadai makan makanan yang tidak terlalu berat. Makan jangan terlalu lewat malam, pilihlah makanan yang seimbang setiap hari. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Pilih makanan yang segar seperti ulam-ulaman.Kurangkan makan makanan proses, makanan segera dan minuman yang bergas. Perbanyakkan minum air kosong.

Amalkan pengambilan jamu untuk kesihatan dalaman
Untuk wanita yang telah berkahwin amalkan pengambilan jamu untuk penjagaan dalaman wanita. Sekarang ni terdapat banyak product pelbagai jenama di pasaran pilih je mana yang sesuai, kalau tak mampu yang mahal beli yang murah pendek kata pilihan terletak ditangan anda.

Antara kelebihan dan kebaikan makan jamu dapat menyuburkan rahim, mengatasi masalah keputihan, merapatkan faraj, memberi tenaga, mengurangkan keletihan, dapat membakar lemak, membuang angin dalam badan, mengurangkan masalah bau badan, dapat menyeimbangkan horman wanita, mengurangkan ketegangan sendi, otot dan sengal-sengal badan.

Sebaiknya untuk kelihatan awet muda hindarlah minum ais, makanan yang sejuk, berangin dan berbisa buat selama-lamanya.

Ingat badan kita bukan bakul sampah yang boleh dimuatkan dengan apa sahaja yang kita selerakan yang penting displin diri untuk memilih makanan yang sihat, diri anda adalah cara hidup yang anda amalkan....

Wednesday 26 December 2012

Resepi Mee Goreng Mamak .....



Bahan-bahan
10 ekor udang 
3 sudu cili giling
7 biji bawang putih
Sayur sawi
Sebungkus mee kuning
2 biji telur -dipukul
1 sudu gula 
Sedikit serbuk perisa
3 sudu sos ikan 
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Untuk hiasan
Limau nipis
Cili hijau potong
Bawang goreng 

Cara-cara
Panaskan 4 sudu minyak
Tumis bawang putih
Masukkan cili giling kacau sehingga garing
Masukkan udang
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sos ikan
Masukkan telur yang telah dipukul
Masukkan mee
Masukkan sayur
Gaul rata ....ok siap

Tuesday 25 December 2012

Kerabu sarang

Kerabu sarang ni makanan orang kelantan tak pasti kat sini ada jual ke tak, tapi kalau bulan puasa  aku pernah tengok orang jual di Bazar Ramadhan dan yang menjualnya sudah tentulah orang Kelantan. Orang Kelantan panggil kerabu "saghre" iaitu sejenis rumpai laut, rupa macam me hoon. Aku tak pasti kenapa orang panggil kerabu sarang mungkin rupanya yang seakan sarang burung. Warna asalnya  kelabu kehitaman tetapi setelah dicuci bersih dan dijemur di bawah cahaya matahari warna akan bertukar kepada warna keperangan.

Rumpai laut di dimakan bersama kuah tumis santan, budu, kelapa goreng yang ditumbuk, isi ikan yang telah tumbuk bersama bawang merah, cili api dan perahan asam limau. Rasanya agak rangup dan sangat sedap di maka bersama nasi putih sebagai penambah selera.

                              Macam inilah rupa kerabu sarang yang telah siap untuk dimakan 



                        Rupa rumpai laut sebelum dibuat kerabu sarang( ihsan google)
                 

Monday 24 December 2012

Cara-cara buat Roti Boom ke ba Boom....

Pagi ni kami breakfast roti boom, master chef ajar najla dan aimi cara-cara nak buat roti boom, bertuah anak-anak aku kecik-kecik dah pandai buat roti boom. Master chef masa bujang-bujang dulu duduk serumah dengan tauke roti canai....so secara tak langsung pandai ler membuatnyer....buat pulak hamik ko habis sepeket tepung gandum dibancuh macam la... ramai orang nak makan.....hadoiiii en suami ni macam tu la selalu.....ermmmm jawabnyer pagi petang makan roti boom la kita orang ....meh la kita tengok cara-cara buat roti boom versi master chef..
                          Bahan-bahan utama tepung, telur, susu pekat manis dan sedikit garam
                                       
                                          
           Masuk 2 cawan air dalam bekas beserta 2 biji telur dan susu pekat manis gaul rata
                                     
   
                                                        Masukkan tepung dan uli sehingga sebati
                   
                                       
                                                              Aimi dan Najla yang menguli.......
                                     

                                               Setelah siap diuli gaulkan pula dengan planta....
                   

                              Lepas tu buat bola-bola api...yg gebu ni tangan master chef ye...
                  

                                                     Bola-bola yang telah siap dibiarkan 1/2 jam 
                  

                                               Lepas tu kita tebarkan kat atas dulang je.... 
                
Ta daa.... dah siap roti boom makan cicah gula atau sambal ikan bilis je malas nak buat kari bagai....... 

                                                   Sekian TQ Master Chef.....

Wednesday 19 December 2012

Ikan Talapia Merah Masak Cili





   
Bahan-bahan
2 ekor ikan Talapia Merah
1 bji bawang besar ditumbuk kasar
2 biji bawang besar di potong
3 biji ili merah ditumbuk kasa
10 biji cili api hijau ditumbuk kasar
2 biji bawang putih ditumbuk kasar
1 keping asam keping
sedikit belacan

Cara-cara
Goreng ikan
Tumis bahan-bahan yang di tumbuk kasar bersama belacan sampai terbit minyak
Untuk masak sambal ni kena masak lama-lama sikit  untuk mengurangkan pedas cili api
Masukkan asam keping
Masukkan pula bawang yang telah dihiris
Masukkan garam, gula dan serbuk perisa secukup rasa


Tuesday 18 December 2012

Mengapa tidak elok minum ais sejuk ????

Ais sejuk akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan.

Tindakbalas ini akan menyebabkan lemak terbentuk dalam usus, lantas memperlahankan proses penghadaman

Lama kelamaan lemak-lemak ini akan menyempitkan saluran-saluran dalam badan kita 

Bila saluran sempit maka  mudahlah tersumbat,apabila saluran tersumbat maka berbagai penyakit pun datang..

Penyakit yang paling merbahaya akibat  saluran yang tersumbat ialah penyakit jantung....

"HARGAILAH KESIHATAN KITA UNTUK HIDUP YANG LEBIH SEMPURNA"

Friday 14 December 2012

BB CREAM SUMAYYAH FITRAH ANGGUN

                                 
                                                               BB Cream Sumayyah RM 35

Penggunaan BB cream semakin popular dikalangan pengguna. Apabila memakai BB cream tidak perlu lagi  menggunakan compact pawder kerana akan menyebabkan kulit  menjadi kusam. Sebelum ni aku ada mencuba BB cream dari berbagai jenama tapi tak sesuai dengan kulit, muka nampak gelap malah apabila berada diluar kulit akan berminyak. 

Sekarang aku hanya memakai UV cream sumayyah dan diikuti BB cream sumayyah langsung tidak menggunakan compact powder dan selepas itu bolehlah bersolek seperti biasa. 

Kepada sesiapa yang suka berbedak cubalah BB cream sumayyah anda akan kelihatan seperti berbedak, kulit wajah nampak gebu, licin dan sekata, muka nampak natural semakin lama bertambah cantik.....malah BB cream Sumayyah boleh digunakan oleh gadis remaja supaya dapat menlindungi kulit mereka dari pancaran sinaran matahari. 

                                                   Kulit nampak gebu kan....
                                                   

                               
                               
                                                                       
                               
  Aku promote product bukan kerana aku menjual ( memang jual pon) tetapi BB cream  
  sumayyah sangat bagus yang elok apa salahnya kita kogsi bersama malah harganya pun    
  sangat berpatutan. Kalau berminat bolehlah email saya ye....az_matun34@yahoo.com.my  

Nasi Goreng Kampung ....

Aku jarang makan malam ....kalau masak pun untuk anak-anak dan en suami( jaga badanlah katakan....uhhh jagalah sangatttt) almaklumlah umur dah meningkat ....metabolisma pun sudah kureng  sendiri mau ingatlah.... kalau  makan je tak kira masa alamatnyer cabut lari la en suami aku hahahah. En suami kata dia tak suka pompuan demok....tapi aku sendiri pun tak selesa kalau demok. Gambar-gambar ni en suami yang ambilkan ....selalunya pakai note je....



Thursday 13 December 2012

Puding Roti Kukus

Malam tadi sambil-sambil tengok bola sempat buat puding roti dah lama tak buat ...biasanya puding roti dibakar tapi aku suka kukus....bukan apa kalau buat 1 bungkus roti mau 2..3 hari baru habis, so simpan dalam peti ais bila nak makan baru kukus semula atau panaskan dalam microwave dan ternyata rasanya lebih sedap dari semasa mula dimasak...
Kali ni puding roti aku tak ada sos kastad bahan-bahan tak cukup so guna apa yang ada je yang seronoknya sekelip mata telah di kerjakan oleh Aimi dan Najla..... 



Bahan-bahan
1 buku roti - dipotong2
1/4 butter 
1 tin susu air @ fresh milk
2 kotak kismis lego
1 cawan gula
1 sudu esen vanila
4 biji telur

Cara-cara
Potong roti sekeping menjadi 4 bahagian
Blender susu, butter, gula dan telur
Gaul roti dengan semua bahan yg telah di blender dan masukkan 1 sudu esen vanila
Masukan dalam bekas untuk dikukus dan taburkan kismis 
Kukus selama 45 minit

Tuesday 11 December 2012

Sepetang Di Seberang Perak 
Kawasan padi Felcra Seberang Perak memang sangat luas bak saujana mata memandang. 
OTW balik KL singgah jap tepi jalan....cantik sangat padi sedang menghijau...
Di sebabkan cuaca mendung hampir hujan gambar tak berapa nak menjadi.....puas aku mengedit tapi hasilnya inilah yang termampu...kureng .....tak pelah yang penting gambar-gambar ni tetap menarik dimataku.....lagipun bukan senang si model kecik Aimi nak beri kerjasama dengan mood yang sangat ceria petang tu....










Monday 10 December 2012

Masak lemak ketam dan udang

Maaf ye gambar tak cantik .....bila lah agaknya nak beli camera yang boleh ambil gambar   
                                  secantik gambar masakan mat gebu dan ibundo




Bahan-bahan
4 ekor ketam
10 ekor udang 
Santan ( 1 biji kelapa)
2 biji bawang putih- ditumbuk
1 biji bawang besar - ditumbuk
8 biji cili api- ditumbuk
1 inci kunyit - ditumbuk
1 keping asam keping 
2 batang serai
1 helai daun kunyit
Cara-cara
1.Panaskan 2 sudu minyak masak  
2.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk, kalau tak nak tumis pun boleh sbb santan akan 
   keluarkan minyak...tapi aku suka tumis supaya naik bau....
3.Setelah naik bau masukkan santan - sentiasa dikacau
4.Apabila santan sudah mendidih masukkan udang dan ketam
5.Masukkan asam keping
6.Masukkan serai dan daun kunyit
7.Masukkan garam secukup rasa...

Tom Yam seafood

Aku masak tomyam ni guna udang galah, bukan apa masa pergi Pasar Pasir Penambang nampak banyak udang galah yang masih segar tak pernah rasa so nak cubalah, kebetulah dapat harga murah jatuh rm 10 hegget seekor ternyata udang galah tak sedap isi keras dan tawar, jauh beza dengan udang biasa yang manis sekadar mencuba bolehla......


                                        Udang dan ketam yang telah dicuci
                                 
                                    Apabila  telah mendidih masukkan udang dan ketam 
                             
Bahan-bahan
4 biji bawang besar di hiris
3 biji bawang putih- ditumbuk
5 biji cili api -ditumbuk
3 biji cili masak-ditumbuk
10 ekor udang
2 ekor ketam - potong 4
2 biji limau nipis - perah ambil air
Daun limau
Serai
2 biji tomato

Cara-cara
1.Panaskan 2 sudu minyak dalam periuk
2.Tumis bawang besar, bawang putih, cili api dan cili masak
3.Masukkan air ikut banyak mana kuah yang anda perlukan
4.Apabila telah mendidih masukkan udang dan ketam
5.Masukkan sayur carrot dan bunga kobis
6.Masukkan serai, daun limau dan tomato
7.Masukkan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perisa
8.Last setelah tutup api masukkan perahan air asam limau

Wednesday 5 December 2012

Air mendidik diri untuk minum air yang cukup setiap hari

Aku rasa ramai orang tidak suka minum air kosong, walaupun semua sedia maklum badan kita memerlukan 8 gelas  air sehari. Dulu masa sekolah aku rasa pelik bila tengok budak cina bawak sebotol besar air pergi sekolah, siap gelakkan maklumlah budaya itu tidak biasa dikalangan orang melayu. 

                                                      Minum 8 gelas air kosong sehari 

Susahnya nak tanam minat minum air, aku bercakap melalui pengalaman sendiri, tapi bila memikirkan tentang kesihatan diri buang sikap malas tu bak kata pepatah alah bisa tegal biasa. 

Cara yang aku amalkan supaya minum air yang cukup setiap hari
  1. Untuk memastikan misi berjalan lancar korang belilah botol besar dulu....
  1. Pagi- pagi bila sampai opis terus isi 1 bekas air penuh
  2. Letakkan botol air tu kat tepi kita ayat mudah depan mata korang la....
  3. Pas tu apa lagi minum ler ......setiap setengah jam sekali 
  4. Pastikan sebelum balik korang kena habiskan air tu kalau tak habis jangan balik
  5.Yang penting pastikan amalan itu bukan hangat-hangat tahi ayam......
  
 

 Kurangkan minum minuman manis, hanya sekali sehari pada waktu pagi sahaja.
 Ini tidak siang malam pagi petang air manis......bahaya.......bahaya........

























Antara manfaat air putih:-
* Penawar segala penyakit
* Memperbaiki sel yang rosak
* Menurunkan berat badan

Akibat kurang air :-
* Tubuh selalu kepenatan
* Sakit kepala yang kerap atau migrain
* Sembelit
* Ketegangan otot
* Tekanan darah yang tidak seimbang
* Masalah buah pinggang
* Kulit kering 

Air yang cukup amat penting untuk membantu perjalanan sistem di dalam badan.
Banyak minum air juga dapat membantu sistem penapisan tubuh mengeluarkan toksin serta mengawal mineral di dalam badan dan yang paling utama air sangat penting untuk menjaga kesihatan buah pinggang kita.  Selamat minum air...........

Durian oh Durian ........

Musim durian telah tiba.......kat mana-mana sekarang melambak durian.....kepada sesiapa yang suka durian aka hantu durian tu bolehlah borong sebakol ko hadap la cukup-cukup sekarang tengah murah...... Aku bukan kategori hantu durian....sejak durian banyak ni tak pernah beli lagi ....ni baru nak rasa itupun lepas tengok kat blog si ridz ...durian makan dengan pulut dan santan perghhhh itu buat aku tak tahan....meleleh air liur.....ko citer la durian crepe ke hapee ke aku tak heran tapi kalau durian makan dengan pulut letak santan itu buat aku tak tahannnnn........................


Dari opis dah call en suami minta tolong belikan durian, keinginan ku sudah tidak boleh ditahan lagi.....Opsss malu nak citer ni first time masak pulut.....nasib tak lembik....siap sengseng lengan memerah kelapa. Selalunya bila teringin makan pulut durian minta ma yang buatkan....sebab bukan nak makan banyak pun paling banyak 5 ulas pulut 2 senduk macam tak berbaloi nak masak sendiri. Kalau makan pulut durian ni ramai-ramai baru sedap meriah gitu......

                                                Haa banyak ni je yang aku makan 


Tuesday 4 December 2012

Makaroni Goreng Pedas...........

Malam tadi masak makaroni goreng......dah lama sangat tak makan, en suami tak suka makaroni bila aku nak masak je dia pasti tak setuju, so bila dia kerja aku masaklah, makaroni goreng sedap ape.....tapi itulah selera masing- masing lain orang lain citarasanya. Sebenarnya malam tadi ada tetamu kecil budak demok jajah dan nana so masak banyak sikit hamboi bertambah tetamuku makan puas hati bila apa yang kita masak orang suka.

                                                        Makaroni goreng caraku.........


Resepi
1/2 kilo makaroni 
1/2 bungkus daging hancur ( Ramly)
3 biji bawang besar dicincang 
3 biji bawang putih
3 sudu cili giling
1 biji capsicum hijau
1 bij carrot 
4 sudu cili sos
4 sudu tomato sos
4 sudu sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara
1.Rebus makaroni dan toskan 
2.Panaskan kuali tumis bawang putih, bawang besar dan cili giling
3. Masukkan daging cincang letak sedikit air biarkan seketika sehingga daging masak
4. Masukkan sos cili,sos tomato dan sos tiram
5. Masukkan capsicum dan carrot
7. Masukkan serbuk lada hitam 
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
6. Last sekali masukkan makaroni gaul rata ......ok siap 

Monday 3 December 2012

L e m o n.......minuman yang baik untuk kesihatan

Apa kata kita amalkan permakanan yang sihat untuk kesihatan,  sesekala lari dari kebiasaan rendam lemon di dalam air kosong minum pada waktu pagi tidak susah mencuba sesuatu yang kita tidak biasa tetapi dapat memberi impak yang baik untuk  kehidupan . Sebagai contoh semua sedia maklum minum segelas air masak sejurus bangun pagi merupakan amalan yang bagus untuk awet muda mudahkan... ...tapi berapa orang yang dapat menjadikannya amalan berterusan? 



Antara kebaikan lemon 
Buah beralkali tinggi yang menakjubkan, lemon bertindak sebagai asid sendiri.
Keseimbangan alkali dalam badan merupakan kunci kepada kesihatan diri. 

Membantu masalah mengurangkan berat badan, untuk memastikan berat badan maintain bolehlah amalkan cara ini kerana lemon mempunyai khasiat serat pektin yang tinggi dimana ianya mampu melawan kelaparan. Alkali dalam badan boleh mengurangkan berat badan dengan mudah.

Lemon bagus untuk mengawal tahap kolesterol dalam badan. Maka tidak hairanlah kepada sesiapa yang rajin mengamalkan minuman air lemon tahap kolesterol mereka adalah rendah.

Pembersih air kencing. Jus lemon membantu membuang bahan yang tidak di perlukan badan lemon meningkatkan tahap kekerapan membuang air kencing dalam satu-satu masa, apabila kerap membuang air bermakna banyaklah juga toksin yang di buang.

Mengelakkan dehidrasi. Lemon membantu menghalang keletihan dan dehidrasi selain membantu menurunkan tekanan darah. 

Kaya dengan antiaksida dan menghalang perbagai penyakit berbahaya.

Amalkan semasa lunch minum air lemon/limau suam, sangat baik untuk mengelakkan kegemukan dan kebuncitan lupakan sirap ais, teh ais dsb.
Amalan abah aku yang sakit darah tinggi apabila makan durian  atau tersalah makan kepala akan berdengung leher menegang  abah akan perah air lemon/limau pekat untuk diminum ternyata cepat  melegakan.


Lemon yang telah di perah jangan buang sebaliknya gunakan untuk sapukan pada kulit wajah biarkan seketika kemudian bilas dikatakan dapat menghalus dan mencerahkan kulit. 

                                                     Minum lemon bersama madu.....

Sejak mula mengamalkan minum air lemon bersama air suam mahupun madu aku tak pernah pulak ambil tahu khasiatnya secara jelas......orang kata bagus so buat jer ler, wah tak sangka rupanya  banyak khasiat lemon, boleh dijadikan amalan berterusan. Jom sesama kita amalkan.....