Kerabu perut ni antara lauk kegemaran. Beli perut yang telah siap dipotong kat Giant aku ingatkan dah direbus tetapi tipah tertipu dik kena rebus dulu rupanya ( nampak mcm dah lembut). Lama jugak ambil masa nak lembutkan perut ni lebih setengah jam, kesian si Aimi kejap2 tanya " mama dah masak ke" macam selera orang tua pulak suka makan perut.
Bahan-bahan
Perut lembu (suka hati ler byk mana)
2 biji tomato- dipotong
4 tangkai daun ketumbar
1 inci belacan - ditumbuk
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji asam limau - perah
8 biji cili padi - dipotong
Garam, serbuk perisa dan gula secukup rasa
Cara-cara
Rebus perut sehingga lembut
Apabila lembut buang air rebusan tu
Masukkan 1/2 cawan air dan rebus seketika bersama 1 inci belacan
Masukkan garam dan sedikit serbuk perisa
Tutup api masukkan tomato, bawang, cili padi dan daun ketumbar
Perah asam limau
Ok siap untuk dihidangkan
Kalau nak berkuah lebihkan air tu...
2 comments:
pandai makan je...
@ sudip
tak semua org suka :)
Post a Comment