Wednesday 10 April 2013

Ikan Siakap Masak Pedas Ala Thai


Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
1 biji bawang besar di potong dadu
2 ulas bawang putih diketuk
6 biji cili padi - dihiris
 5 tangkai daun ketumbar
3 helai daun limau purut
3 batang serai 
2 sudu cili giling 

Cara-cara 
Perap ikan bersama kunyit dan garam kemudian goreng
Tumis bawang besar, bawang putih dan cili giling sampai naik bau
Masukkan cili padi,daun limau purut serai
Masukkan 1/2 cawan air 
Masukkan garam, gula dan sedikit serbuk perisa
Sebelum tutup api masukkan daun ketumbar

4 comments:

Umm AA said...

Orng baru belajar nak posa..terkena ujian nie lak..huhuhu

Umm AA said...

berangan nie nak makan ikan siakap pedas...:)

Unknown said...

Kalau tak larat jgn paksa ...ada ke ikan siakap kat Fiji ....

yan's cottage said...

alamakkk....kesian pula kat mak buyung tu kan...?