Wednesday 31 October 2012

Sup Tulang ......masak dengan menggunakan pressure cooker

Masih demam daging qurban..... tiap-tiap hari kalau boleh nak masak daging dengan resepi yang berbeza .....sedap daging baru ni.. ye la.....selalunya makan daging import je......tapi dalam pada tu berjaga-jaga jugakla ....jangan lah makan sampai tak hengat. Kalau ikut cara aku senang je.... lepas makan sup tulang atau apa-apa sahaja makanan yang berlemak terus bancuh setengah gelas air lemon yang pekat minumla masam-masam tu. Nak masak tulang  kenalah guna pressure cooker kalau setakat pakai periuk biasa hampir-hampir nak berjanggut jugak la baru empuk buat habis gas je kan.....ada jugak orang kata kalau pakai pressure cooker zat pada makanan tidak hilang ( ye ke.....buat muka mushkil) tapi kalau guna pressure cooker tak sampai setengah jam dah masak .....sampai daging yang dekat tulang tu pun tertanggal.....fuh lembut ...memang nikmatlah...yang paling best tang urat-urat tu....pehhhh.........




Satu periuk.......


Bahan-bahan kisar
1 sudu besar lada hitam
8 biji bawang putih
Bahah-bahan lain
3 inci halia - diketuk
3 biji ubi kentang 
1 batang kayu manis 
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang 
4 sudu serbuk kurma Adabi
Sup bunjut Adabi
Daun sup
Bawang goreng
Bahan-bahan cili kicap
Kicap manis
1 biji bawang putih
10 tangkai cili api
1 biji asam limau - perah
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1.Masukkan bahan- bahan kisar kedalam periuk dan masukkan air ikut banyak mana kuah 
   yang diperlukan
2.Masukkan juga serbuk kurma, halia, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan sup 
   bunjut 
3.Apabila air telah mendidih masukkan ubi kentang dan tulang yang telah dimasak dengan 
   pressure cooker didihkan sebentar..
4.Masukkan garam secukup rasa.....
5.Dah siap....boleh makan dengan nasi ..meehon atau nak makan tulang saje pun boleh ....
6.Selamat mencuba.....

No comments: