Monday 10 December 2012

Tom Yam seafood

Aku masak tomyam ni guna udang galah, bukan apa masa pergi Pasar Pasir Penambang nampak banyak udang galah yang masih segar tak pernah rasa so nak cubalah, kebetulah dapat harga murah jatuh rm 10 hegget seekor ternyata udang galah tak sedap isi keras dan tawar, jauh beza dengan udang biasa yang manis sekadar mencuba bolehla......


                                        Udang dan ketam yang telah dicuci
                                 
                                    Apabila  telah mendidih masukkan udang dan ketam 
                             
Bahan-bahan
4 biji bawang besar di hiris
3 biji bawang putih- ditumbuk
5 biji cili api -ditumbuk
3 biji cili masak-ditumbuk
10 ekor udang
2 ekor ketam - potong 4
2 biji limau nipis - perah ambil air
Daun limau
Serai
2 biji tomato

Cara-cara
1.Panaskan 2 sudu minyak dalam periuk
2.Tumis bawang besar, bawang putih, cili api dan cili masak
3.Masukkan air ikut banyak mana kuah yang anda perlukan
4.Apabila telah mendidih masukkan udang dan ketam
5.Masukkan sayur carrot dan bunga kobis
6.Masukkan serai, daun limau dan tomato
7.Masukkan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perisa
8.Last setelah tutup api masukkan perahan air asam limau

No comments: