Sunday 31 March 2013

Cara-Cara Buat Kerabu Sarang

Kerabu sarang ni kira spesis kolegenlah sesiapa yang selalu makan nanti kulit jadi cantik. Tak susahpun nak membuatnya menggunakan baha-bahan yang lebih kurang sama dengan Nasi kerabu. Rendam semalaman sebelum dibuat kerabu supaya rasa lebih rangup dan kenyal. Hari tu kawan baik aku kat ofis lama tanya macam mana nak buat kerabu sarang so untuk dijadikan rujukan aku buat entri ni khas untuk zura dan diri sendiri juga...maklumlah tak selalu buat kalau terlupa boleh rujuk blog.



Bahan-bahan tumis 1
4 biji bawang merah-ditumbuk
1 batang serai -diketuk
1/2 biji kelapa -santan pekat
3 sudu cili giling
1/2 inci halia - ditumbuk
1 keping asam keping
Gula dan garam

Cara-cara
Masak santan sehingga mendidih
Masukkan bahan2 yg ditumbuk bersama cili giling
Masukkan serai dan asam keping
Masukkan gula garam secukup rasa
Masak sehingga terbit minyak 

Bahan-bahan sambal kelapa 2
1/2 biji kelapa - digoreng kemudian tumbuk halus
3 ekor ikan kembung - isi ditumbuk 
4 biji bawang kecil -ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa
Cara- cara
Gaulkan kesemua bahan -bahan diatas 
Goreng tanpa minyak diatas kuali sehingga menjadi sedikit garing
( untuk tahan lama dan tidak mudah basi) 

Bahan-bahan 3 (akhir)
Kerabu sarang
Tumis
Sambal kelapa
1 biji limau nipis - diperah 
4 sudu budu 
8 biji cili padi - dipotong
Bunga kantan dihiris halus ( aku tak letak lupa nak beli) 

Cara-cara 
Gaulkan kesemua bahan-bahan diatas sehingga sebati
Lepas tu rasa ler ada rasa masam, manis sikit dan pedas 
Kalau semua rasa tu ada kira jadilahtu.......:)))

2 comments:

Umm AA said...

sekali sekala teringin jugak kerabu sarang nie wpun bukan feveret

Unknown said...

@ummu
dulu saya tak suka makan sbb warna menggerunkan (kehitaman)skg dah suka:)