Tak ramai orang suka makan peria sebab pahit tapi pada aku peria ni pahit-pahit lemak selalu kalau masak peria aku biasa masak peria goreng bersama udang atau kerabu peria. Aku guna peria yang besar kalau peria kecik agak pahit tapi yang pahittulah ubat.
Bahan-bahan untuk membuat kerabu peria
Kerabu Peria kegemaran en suami....
Bahan-bahan
1/2 biji kelapa di goreng kemudian ditumbuk
1 biji peria dicelur
2 ekor ikan kembung - dibakar
3 biji bawang merah- ditumbuk
1/2 sudu kecil lada hitam- ditumbuk
8 biji cili api - dipotong
4 sudu budu
1 biji asam limau -perah
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Rebus peria dan toskan perah sedikit kasi buang airnya
Perisi ikan buang tulang
Tumbuk lada hitam bersama bawang merah kemudian tumbuk kelapa
dan ikan tidak perlu lumat sangat
Gaulkan kesemua bahan yang ditumbuk dengan peria
Masukkan budu
Masukkan perahan asam limau
Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment