Bahan-bahan
6 ekor ikan kembung/sardin
1 biji kelapa - perah ambil santan
1 bungkus laksa
1 paket serbuk kari ikan
3 sudu besar cili giling
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 keping asam keping
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
Ulam-ulaman
Timun
Bawang besar
Cili masak/cili api
Cara-cara
Rendam laksa rebus dan toskan
Rebus ikan dan perisi buang tulang kemudian tumbuk
Tumbuk bawang kecil, bawang putih, halia
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk bersama serbuk kari sehingga garing
Kemudian masukkan air
Masukkan asam keping
Masukkan santan ( santan tidak perlu pekat)
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk
Kacau sehingga mendidih masukkan bunga kantan dan daun kesum
7 comments:
byk betul orng tayang laksa nie...kalaulah sy ad daun kesum ngan bunga kantan mmg dah lama buatnya..huhuh
huuu...laksa kelantan nie...sedap...
wahh.. nampak sedap sgt tu dikk.. terliur akak ha....
laksa kari?
never heard of it nor taste it.
sedap ye sis?
tapi kalau tengok gambar memang nampak sangat sedap!
it's a must try recipe tu..
thx for sharing. ^__^
pernah juga makan ni, tq resepinyer ye!
Sedapnya.. boleh cuba ni..
@ummu
oh kat sana tak de bunga kantan dan daun kesum rupanya...so dok leh nok buat laksa ler
@yan's
ni bukan laksa kelantan ...laksa kelantan kuah putih
@kak madiha
yes memang sedap kak madiha cubalah
@red rose
semestinya sedap tak menyesal mencuba
@Kesuma Angsana
owh pernah makan? saya tak tau laksa dari negeri mana..
@Aimaniman Ezaiza
saya rasa lebih sedap dari laksa penang
Post a Comment