Thursday 21 March 2013

Laksa Kari.....

Ni bukan curry laksa yang biasa tu yer ....curry laksa tidak menggunakan ikan tapi yang ni menggunakan ikan (macam buat laksa penang). Tapi yang pastinya aku memang tak pernah jumpa lagi orang jual atau dihidangkan kat mana2 majlis. Resepi ni aku dapat dari seorang kawan lama dia masak dan bawa kat ofis. Cara masak seperti buat kari ikan dengan menggunakan santan yang cair dan dimakan bersama laksa bukan mee kuning atau spaghetti, manakala rasanya pula ada sikit-sikit seperti laksa Johor.


  


Bahan-bahan
6 ekor ikan kembung/sardin
1 biji kelapa - perah ambil santan
1 bungkus laksa
1 paket serbuk kari ikan 
3 sudu besar cili giling
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih 
1 inci halia
3 keping asam keping
1 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum

Ulam-ulaman
Timun
Bawang besar
Cili masak/cili api

Cara-cara
Rendam laksa rebus dan toskan
Rebus ikan dan perisi buang tulang kemudian tumbuk
Tumbuk bawang kecil, bawang putih, halia 
Tumis bahan-bahan yang ditumbuk bersama serbuk kari sehingga garing
Kemudian masukkan air 
Masukkan asam keping 
Masukkan santan ( santan tidak perlu pekat)
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk
Kacau sehingga mendidih masukkan bunga kantan dan daun kesum
Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan serbuk perisa

7 comments:

Umm AA said...

byk betul orng tayang laksa nie...kalaulah sy ad daun kesum ngan bunga kantan mmg dah lama buatnya..huhuh

yan's cottage said...

huuu...laksa kelantan nie...sedap...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. nampak sedap sgt tu dikk.. terliur akak ha....

RedRose said...

laksa kari?
never heard of it nor taste it.
sedap ye sis?
tapi kalau tengok gambar memang nampak sangat sedap!
it's a must try recipe tu..
thx for sharing. ^__^

Anonymous said...

pernah juga makan ni, tq resepinyer ye!

aliza said...

Sedapnya.. boleh cuba ni..

Unknown said...

@ummu
oh kat sana tak de bunga kantan dan daun kesum rupanya...so dok leh nok buat laksa ler
@yan's
ni bukan laksa kelantan ...laksa kelantan kuah putih
@kak madiha
yes memang sedap kak madiha cubalah
@red rose
semestinya sedap tak menyesal mencuba
@Kesuma Angsana
owh pernah makan? saya tak tau laksa dari negeri mana..
@Aimaniman Ezaiza
saya rasa lebih sedap dari laksa penang